Receptek


Egyszerű, gyors csemege a papagájoknak.
Csicseri borsot áztatok és kifőzöm). Átforgatom kis kókusz olajban, kurkumába (de lehet akármit használni, piros paprikát, fahéjat, csili paprikát, stb.) és a sütőben ropogosra sütöm.


Hogyan készítsünk nutriberrit a papagájunknak házilag.
​Hogyan készitsűnk nutriberrit a papagájunknak házilag. (lehet helyettesíteni a magokat, vagy száraz gyümölcsöt, ami éppen akad a konyhába, ez a recept csupán csak irány mutató)
700 gr. száritott kökény
340 gr főt édes krumpli vagy akár sütő tök
340 gr zab pehely
3 kanal mandula krém,mogyoro krém (cukor mentes)
2 kanál kender mag
2 kanál köles
5 kanál goji berri
2 kanál chia mag
2 kanál szezám mag 3 kanál dió
A diót és zab pehelyt őröljük meg. Tegyük hozzá a magokat és a szárított gyümölcsöt. Egy külön tálba keverjük össze a mogyorót vagy mandula krémet a főt édes krumplival majd ezeket keverjük össze az előbb említett száraz keverékkel. Gyúrjunk belőle golyókat majd görgessük bele a szezám magba. kb. 17-19 percig 162 fokon süssük majd szárítsuk 43 fokon 4 óráig.


Süti a Loro Parkból ( Bordás Kriszta receptje )
Hozzávalók:

  • 10 dkg kukoricaliszt,
  • 10 dkg búzaliszt,
  • 10 dkg szójaliszt,
  • 20 dkg reszelt sárgarépa,
  • 10 dkg darált marhahús,
  • 1 tojás,
  • 16 gramm sütőpor,
  • 3 g Kalcium,
  • Tengeri só,
  • amennyi vizet felvesz (kb.0.5 liter)


A hozzávalókat 150 °C-on, kb. 60 percig sütni!  


Édesburgonya polenta - Land of Vos recept (főképpen nemes papagájoknak ajánljuk, de a többiek is szeretik)
1 csésze kukoricalisztet keverjünk össze 2 csésze vízzel, ha kell még adjunk hozzá vizet, hogy puding sűrűségű masszát kapjunk, amit 2 percig főzünk.
Adjunk hozzá édesburgonya reszeléket. Öntsük lapos tepsibe, süssük meg, hagyjuk kihűlni és darabokra vágva fagyasszuk.


Papagáj kenyér (Land of Vos recept)
Hozzávalók:

  • 2 csésze kukoricaliszt
  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csésze szárított gyümölcs (bogyós) vagy mazsola (nem kénnel szárított)
  • 1 csésze dió vagy mogyoróféle (török mogyoró, mandula, dió, pekándió)
  • 1 csésze hántolt napraforgómag
  • 80 deka sütőtök
  • 1 liter 100 % -os gyümölcsnektár
  • 1/3 csésze olivaolaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott evőkanál sütőpor


A hozzávalókat jól összekeverjük, ha szükséges vizet adunk hozzá, légkeveréses sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük, ha kihült felszeleteljük és a mélyhűtőben lefagyasztjuk. ( Emberek is fogyaszthatják.:-D)


Papagájkenyér
Hozzávalók:

  • 500 g (2 csésze) teljes kiőrlésű liszt (a tönkölyliszt nagyon jó, remekül összeragasztja a tésztát és így maximalizálni lehet a többi hozzávalót)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2-3 marék egész dió (alfa-linolénsav)
  • 2-3 marék egész lenmag (alfa-linolénsav)
  • 2 nagy sárgarépa lereszelve (béta-karotin)
  • 3-5 evőkanál pálmaolaj (pálmazsír) (béta-karotin)
  • zabtej vagy valamilyen hasonló folyadék, amennyi szükséges


Elkészítés:A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra.
Ha a pálmaolaj megszilárdult, akkor dobozostul tegyük meleg vízbe. Folyékonyan lesz rá szükség, hogy bele tudjuk dolgozni a tésztába.
A diónál, a lenmagnál és a sárgarépánál nem fontos a pontos mennyiség. Csak arra kell figyelni, hogy legyen elég liszt, ami összeragasztja ezeket. Természetesen az összetevőket is meg lehet változtatni ízlés szerint. Például a lenmag helyett lehet szezámmagot használni, vagy a répa helyett brokkolit, ha kalciumban gazdag kenyeret szeretne valaki sütni és szeretjük az ízüket.
Alaposan keverjük össze a lisztet és a sütőport.Ezután keverjük hozzá a liszthez a diót és a lenmagot, majd adjuk hozzá a sárgarépát is és keverjük meg újra.
Adjuk a tésztához a pálmaolajat és miközben lassan beledolgozzuk a tésztába, kis adagokban adagoljuk hozzá a zabtejet is, egészen addig, amíg a tészta összeragad már és nem morzsálódik.
Formázzunk egy labdát a tésztából, majd késsel vágjuk be a tetejét. Ezután tegyük tepsibe (érdemes sütőpapírt használni) és süssük a kenyeret jó 30 percig. A pontos sütési idő erősen függ a sütőtől. Eleinte érdemes egy pici darabkát letörve vagy hústűvel megszúrva ellenőrizni. (Én például onnan tudom, hogy megsült már a kenyér, hogy az íróasztalomnál is érzem már az illatát.) Ha véletlenül mégis túl korán vettük volna ki a sütőből, nyugodtan visszarakhatjuk még vagy 10 percet sülni.
Hagyjuk a kenyeret kihűlni, majd fogyasszuk egészséggel!
​Jó étvágyat!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el